UncategorizedZašto filteri za prečišćavanje 0

Šta je zapravo PFAS?

Zašto filteri za prečišćavanje?

PFAS su industrijski proizvedene hemikalije koje imaju svojstva odbijanja vode, prljavštine i masti i mogu izdržati različite temperature. PFAS je skraćenica za „per- i polifluoroalkil supstance“. Ova hemijska jedinjenja daju korisna svojstva industrijskim ili potrošačkim proizvodima (kao što su boje, pakovanje, odeća za performanse, kozmetika, itd.), čineći ih otpornim na vodu, masnoću i mrlje. Međutim, mnogi PFAS se smatraju gotovo neuništivim i akumuliraju se u životnoj sredini i ljudskom telu.

PFAS praktičan ali nezdrav!

Prema Evropskoj agenciji za životnu sredinu, smatra se vrlo verovatnim da su PFAS štetni po zdravlje i izazivaju različite vrste karcinoma, oštećuju štitnu žlezdu, povećavaju nivo holesterola i izazivaju poremećaje u razvoju dece u materici.

PFAS može predstavljati zdravstveni rizik za decu i starije osobe, kao i za ljude izložene visokim nivoima PFAS. Slično mikroplastici, PFAS se nalazi svuda, a sada se može otkriti u krvi većine ljudi, u majčinom mleku, a takođe i u vodi za piće.

PFAS praktičan ali nezdrav

Od kud PFAS u pijaćoj vodi?

U i van EU, PFAS je otkriven u vazduhu, zemljištu, fabričkim lokacijama, aerodromima, vojnim bazama i životnoj sredini. Pošto su neki PFAS rastvorljivi u vodi, oni takođe ulaze u površinske i podzemne vode, a time i u vodu za piće. Nova Direktiva EU o vodi za piće (TVRL (EU) 2020/2184) pooštrila je granice za PFAS u vodi za piće. Međutim, proći će nekoliko godina pre nego što zahtevi budu implementirani u nacionalni zakon.

Izvori:

https://www.eea.europa.eu/publications/emerging-chemical-risks-in-europe/emerging-chemical-risks-in-europe

https://www.tagesschau.de/vissen/technologie/pfas-bundesrat-grenzverte-trinkvasser-101.html

PFAS praktičan ali nezdrav

Kako da se zaštitimo?

Aktivni ugalj vezuje rastvorene hemijske supstance. Sistem za prečišćavanje vode za piće direktno tamo gde glavni vodovodni vod ulazi u vaš dom (tačka ulaska) smanjuje rizik od kontaminacije vode za piće PFAS-om. Brzo rešenje je i filter instaliran na mestu upotrebe, na primer ispod sudopere.

Granule aktivnog uglja napravljene od kokosovih ljuski ne vezuju samo PFAS, već i mnoge druge rastvorene zagađivače (hlor, pesticide, ostatke lekova, itd.). Zagađivači se akumuliraju na površini granula aktivnog uglja (adsorpcija). Zbog bezbrojnih šupljina u obliku kanala, aktivni ugalj ima izuzetno veliku površinu, a samim tim i ogroman kapacitet da zadrži zagađivače. Ovo takođe smanjuje neprijatan ukus i miris vode za piće, a zadržava vredne minerale i soli.

PFAS praktičan ali nezdrav

Imate još pitanja ?

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment